Verleng de levensduur
Bij goed onderhoud van u keuken verlengt u de levensduur van uw keuken. Onderstaand enkele adviezen.
Onderhouds advies
Desinfectiemiddelen
Het gebruik van desinfecterende middelen neemt momenteel sterk toe onder de bevolking. Deze middelen zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik op hand en huid. Daarnaast worden ook oppervlakte-desinfectiemiddelen gebruikt. Deze bevatten actieve ingrediënten. Vaak zijn deze samengesteld op basis van chloor, alcohol, fenol en ammoniak.
Let op!
Bovenstaande ontsmettingsmiddelen leiden tot aanzienlijke schade aan uw keukenmeubelen en oppervlakken. De schade kan in verschillende vormen voorkomen: zwelling, verkleuring, barsten, verandering in glansniveau of materiaal afscheiding. Deze schade is onherstelbaar en valt buiten de garantie.
DESINFECTIEMIDDELEN ZIJN NIET GESCHIKT VOOR TOEPASSING OP KEUKENMEUBELEN EN OPPERVLAKKEN!
Reiniging van kasten, korven en laden
Voor het reinigen van de binnenkant van uw keukenmeubelen gebruikt u gewoon een doek met een in de handel verkrijgbaar vloeibaar doch mild reinigingsmiddel. U veegt de gereinigde vlakken het beste meteen daarna af met een zachte, droge doek om te verhinderen dat er water in de naden binnendringt, wat tot een zwelling zou kunnen leiden.
Houten en gelakte fronten / gefineerde of gelakte oppervlakken
Het oppervlak van echt houten elementen ontstaat in ettelijke werkfases met beits en lak. De bescherming krijgt het door een hoogwaardige lagenopbouw van blanke lak met grote weerstand. Verwijder vuil zo mogelijk meteen. Vaak is er dan helemaal geen reinigingsmiddel nodig. Om te voorkomen dat u het vuil in de poriën wrijft in plaats van het te verwijderen, borstelt en wrijft u steeds in de richting van de vezel resp. structuur. Stoomreinigers zijn voor het schoonmaken van keukenmeubelen absoluut ongeschikt. Zorg er vooral voor dat nergens water blijft staan, vooral niet op voegen en onderkanten van deuren.
Kunststof fronten / oppervlakken met een coating van melaminehars
De kunststof oppervlakken van meubelelementen bestaan uit een hoogwaardige coating van melaminehars op hoogwaardige meubelpanelen. U kunt alle gebruikelijke huishoudsschoonmaakmiddelen nemen die in water oplosbaar zijn. Niet geschikt zijn sanitairreinigers, reinigers met schurende of agressieve inhoudsstoffen zoals salmiak, aceton, nitroverdunning en oplossingen die met tri... of tetra...... beginnen.
Massief houten elementen
Ondanks zorgvuldige afwerking en een optimale oppervlakbescherming reageren massief houten onderdelen op sterke klimaatveranderingen met uitzetten en krimpen. Hout is een natuurlijk materiaal. Kleurveranderingen als gevolg van lichtinvloeden zijn ondanks stralenabsorberende lakeigenschappen niet te voorkomen. De ideale luchtvochtigheid bedraagt 45 - 70%. Zorg met luchtbevochtingsapparaten resp. door goed luchten voor een optimaal kamerklimaat. Gebruik ook steeds uw afzuigkap.
Grepen en knoppen
De grepen en knoppen kunt u met normale, huishoudelijke schoonmaakmiddelen reinigen en met een droge doek nadrogen.
Apparatuur
Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw apparaat en volg de instructies voor onderhoud op zoals daarin beschreven staat.
Werkbladen
Er zijn diverse steensoorten die elk een eigen schoonmaakmethode kennen. Onze granieten werkbladen zijn geïmpregneerd, waardoor de poriën grotendeels zijn gedicht. Daardoor is een granieten werkblad goed schoon te maken met een vochtige doek met wat afwasmiddel of een milde keukenreiniger. Marmeren, betonnen of hardstenen werkbladen kunnen het beste schoongemaakt worden met wat groene zeep, water en een spons. Pas op met schurende materialen en schoonmaakmiddelen. Composiet werkbladen kunnen over het algemeen worden schoongemaakt met een milde keukenreiniger. Let er bij witte en lichte werkbladen op dat vlekken met veel kleurstof, zoals bijvoorbeeld rode wijn soms toch een vlek kunnen achterlaten. Met een vloeibaar schuurmiddel kunnen deze vlekken dan het beste worden verwijderd.
Gebruik snijplanken en onderzetters. Krassen, schroeiplekken en thermoshocks zijn helaas niet herstelbaar.
Graniet is een natuurlijk product en composiet is een deels natuurlijk product. Hierdoor kan de kleur onderling verschillen.
Met name donkere werkbladen lijken door omgevingskleuren en lichtinval niet egaal getint.
Voor composietwerkbladen geldt dat er putjes, gaatjes, krasjes, aders, pigmentophopingen en/of structuurvariaties kunnen voorkomen.
Stenen spoelbakken kunnen na verloop van tijd verkleuren. Dit proces wordt versneld als er gebruik gemaakt wordt van een kokend-waterkraan.
Houd er rekening mee dat werkbladen niet zijn gemaakt om op te zitten of te staan. Zeker op kwetsbare delen is kans op breukvorming en/of scheuren groot.